### 2016 臺美加青年領袖 Family TABLE 高峰會

高雄場次活動計畫

一、宗旨:

透過「高峰會」跨校聯合共同參與,提供開拓眼界,體驗多元文化機會, 藉由活動分享和延展人脈,融入國際文化交流,孕育青年學子家庭連結能力

與豐富生命的態度,激勵青年學子創意與活力,提升全球競爭力。

- 二、時間:105年7月5日(星期二)至6日(星期三)
- 三、地點:天主教道明高級中學 文藻一樓大會議室

(高雄市苓雅區建國一路 354 號-學校位置請參考附件四)

- 四、對象:高雄市公私立各校高中、高職學生、五年制專科學校(前三年)在學 學生。
- 五、人數:美加國籍師生 12人(由臺灣國際幸福家庭促進會受理報名)

臺籍師生90人(由道明中學受理報名)

- 六、主辦單位:高雄市市政府教育局、臺灣國際幸福家庭促進會
- 七、承辦單位:天主教道明高級中學
- 八、活動內容:如附件(一)(全程以英文進行)
- 九、報名費用: 全免(由高雄市教育局補助款支付)

十、報名方式:

- (一)網路報名:欲參加之學生須向就讀學校提出申請,各校自行辦理校內甄 選作業並擇優推薦(須按推薦序排序);由學校彙整學生報名表(附件二)、 核章之學校推薦名單(附件三),於 6/3(星期五)前傳至天主教道明高級中學 anitahsu07@gmail.com。
- (二)本活動優先錄取順序為原住民學生5名,其他依報名順序先後及學校推薦 序位進行篩選。錄取名單6/3(星期五)公布於道明中學首頁。
- (三)請學員於活動開始前,針對自己家庭的以下兩個議題先行瞭解:「家庭價值」、「餐桌記憶」,並請學員攜帶一張全家福照片出席活動。另,參加同學 需就本次活動討論主題繳交一份 500 字以上報告之電子檔案(需以英文繕 打),於 6/10(星期五)日前傳送 anitahsu07@gmail.com,未如期繳交者視同放 棄參加權,由候補人員遞補。活動當天將邀請學員以英文進行分享。
- 十一、報名截止日期:105年6月3日(星期五)
- 十二、聯絡人:道明中學生命教育中心許秀鳳老師 07-9748533

	Time	Length	Agenda
	8:15-8:45	30min	
	8:45-9:00	15min	分組
	9:00-9:20	20min	Getting Started-We are Family
	9:20-9:30	10min	World Café-Introduction
	9:30-10:00	Session I	When thinking of my family, what brings me the greatest joy?
		30min	(show family picture when sharing)
	10:00-10:10	10min	Break
	10:10-10:40	30min	Opening Ceremony 開幕式-News Conference
			1. Sharing by Ms. Joanna Williams
		90min	(Mississauga City Resource Strategy Committee)
			2. Sharing by Mrs. <b>Taylor Haug</b>
	10:40-12:10	邀請父	(Seattle City Resource Strategy Committee)
		母出席	3. Sharing by parents and students visiting USA/Canada as TABLE
		參加	Ambassadors.
			Parents are invited to attend the news conference and this sharing session.
	12:10-13:00	50min	Lunch
		Session II 60min	How/what I do at home/school to encourage discussion times for
Dari	13:00-14:00		togetherness and acceptance for affirmation; how to express angry or
Day			sad emotions in a healthy way.
1			Please come up with as many words as you can which start with $\underline{T}$ and
7/5			$\underline{A}$ that will fit in with the goals of talk for togetherness and acceptance for
			affirmation, words such as trust $\cdot$ teachable $\cdot$ attitude
	14:00-14:30	30min	Break
	14:30-15:30		How/what I do at home/school to express blessing my family and
			listening for love; how to offer a listening ear when anxious emotions
		Session	are being expressed.
		III 60min	Please come up with as many words as you can which start with $\underline{B}$ and
			$\underline{L}$ that will fit in with the goals of blessing and listen for love, words such
			as bonding, learning and laughter
	15:30-16:00	30min	Break
			How/what I do at home/school to express enjoyment of each other's
	16:00-17:00		company, especially when angry, anxious or sad emotions are being
		Session	expressed.
		IV	Please come up as many words as you can which start with $\underline{E}$ that will
		60min	fit in with the goals of enjoy for example, words such as encouragement
			Make as many sentences as you can in your group with the two words
			TABLE and Family
			See you tomorrow (高峰會兩天)

附件(一): Schedule for 2016 Family TABLE Summit of Young Leader 高峰會流程

	Time	Length	Agenda		
	9:00-9:20	20min	Group Family Games		
	9:20-10:00	Session I	What are our "Family TABLE" cultures, e.g. TABLE mood,		
		40min	rituals and traditions?		
	10:00-10:10	10min	Break		
	10:10-10:50		Among the values and relationship examples/models I have		
		Session II 40min	learned from my family, what do I find to be the most important and		
Day			which ones do I want to pass down to next generation? Relate this		
2			to "When thinking of my family, what brings me the greatest		
7/6			joy?" if this helps you come up with answers.		
	10:50-11:00	10min	Break		
	11:00-12:10	Session III			
		70min	Each student take turns sharing their experience from the summit		
	12:10-12:30	20min	Present certificates and closing ceremony		
	12:30-13:30	60min	Lunch		
	14:00		travel to next city		

It seems to me that the whole point of the Leadership Summit is to practice open and honest conversation, learning about our similarities and differences, but also learning how to enjoy listening and affirmation. I've learned that the key to creating such a "different together" environment can be how we ask open questions and share our stories. (Kevin McMahan)

I enjoyed the role of family table ambassador during the 2nd annual student leadership summit in Taiwan. Being a family table ambassador gave me the incredible opportunity to impact and influence the lives of students in Taiwan. Throughout the various summits in Taiwan, we continued to hear from students about the importance of values and the need to implement these values in their lives in order to truly make a difference and live well adjusted lives filled with purpose and meaning. As we dialogued together over these values, we all grew and learned and were challenged to become ambassadors of change, bringing value and purpose into lives and families and societies all around us. (Joanna Williams)

Being a family TABLE ambassador was a larger role than I ever could have expected. However, it was an easy and rewarding position as I met amazing students throughout Taiwan and led positive discussions about family with them. To be a family TABLE ambassador, it took leadership skills, passion, openness, and vulnerability. I had to consistently talk about relevant topics about family TABLE to my groups but also learn through them and adapt to the individuality of all the students comfort levels and different family lives. Overall it was an extremely rewarding opportunity and I hope to be involved in the future. (**Emily Young**)

## **Family T A B L E Summit questions**

Having a meal together with family members or classmates in school, is much more than just eating and drinking. The meal is a celebration of life. It is a celebration of the gifts of life with people we share and cherish. It is one of the most intimate and sacred of all human pastimes.

# We want high school/university students' lives be enriched, social skills be enhanced and academic performance be advanced through this project.

<b>T</b> -Talk for Togetherness-	溝通分享⇨心靈同堂,成為會與人溝通的人。
A- Accept for <u>a</u> ffirmation-	接納肯定⇔茁壯生命,成為喜肯定人的人。
<b>B</b> -Build for blessing-	關係立基⇔祝福安居,成為能祝福人的人。
L- Listen for <u>l</u> ove-	互相傾聽⇔關係堅定,成為肯傾聽人的人。
E- Enjoy for example-	喜樂榜樣⇔幸福傳揚,成為願立榜樣的人。

1.Please share your experiences of how family members can talk in a way that they each feel that being understood and they also understand their family members.		
2.Please share your experiences of family members planning an outing which was		
inexpensive and interesting.		
1.Please share how and what you appreciate about each of your family members, and why?		
2.Please share some experiences of you forgiving someone who offended you		
1.Please share how a conversation with family members developed which made you		
feel encouraged and also increased your feelings of happiness.		
2.Please share an experience of how you encouraged a frustrated family member		
which made you feel valued.		
1.Please share under what kind of circumstances you would feel safe and open to		
talk.		
2.Please share how you became sensitive to family member's needs to talk, and how		
you prepared yourself to $\[ \]$ listen $\]$ .		
1.Please share the feeling of how, in your extended family get-together, your own		
family promote the 'Meal TABLE culture  Happy Dialogue'.		
2.Please share the thoughts and experiences of inviting an under-privileged family		
to your home for dinner, demonstrating the 'Meal TABLE culture Happy		
Dialogue'.		

附件(二):

#### 2016 年臺美加青年領袖 Family TABLE 高峰會報名表

校 名		導師簽章	
性 別	□男 □女	原住民	□是  □否 註:原住民優先錄取5名
部 別	□高中 □高職	科別/班級	/
姓名/英文拼音	/	出生年月日	年月日
英文名字		膳食	□ 葷 □ 素
身分證字號		特殊疾病	
E-mail		電話 手機	
聯絡地址			
緊急聯絡人 姓名(家長)		電話	(O): (H): 手機:
嗜 好			
未來夢想			
備註			

2016 Family TABLE Summit of Young Leaders

※各校報名表請交由統一窗口彙整,由學校於 6/3(星期五)前傳至天主教道明高級中學 anitahsu07@gmail.com。

※參加同學需就本次活動討論主題繳交一份 500 字以上報告之電子檔案(需以英文繕 打),於 6/10 日(星期五)前傳送 anitahsu07@gmail.com,未如期繳交者視同放棄參加 權,由候補人員遞補。 附件(三):

## 高雄市2016年臺美加青年領袖Family TABLE 高峰會學校推薦名單 2016 Family TABLE Summit of Young Leaders

推薦 順序	學生姓名	班級	座號	備註
1				
2				
3				
4				
5				
6				
7				
8				
9				
10				

\*本表如不敷使用,請自行增列。

承辦人核章: 承辦處室主任核章: 校長核章:

附件(四):

【學校位置圖】



【會議地點】

